Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування

АвторДавидович Юлія

Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування

Виїзне засідання Комітету  Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування пройшло 31 січня у Чернігові. Обговорювались актуальні питання розвитку системи охорони здоров’я регіону, подальші  кроки  на шляху реформування галузі та її робота в нових фінансових умовах.

Участь у роботі Комітету взяли її голова Михайло Радуцький, народні депутати України,голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко,перший заступник Міністра охорони здоров’я Андрій Семиволос, т.в.о. голови Національної Служби здоров’я Оксана Мовчан, директор Північного регіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна, керівники медичних закладів Чернігівщини та громадських організацій.

За словами Андрія Прокопенка, медичній галузі регіону є чим пишатися, адже у плані реагування на вимоги сьогодення область займає хороші позиції, але діалог із  профільним Комітетом та представниками міністерства та НСЗУ є актуальним, бо на шляху  реформування виникає низка питань, які потребують виваженого вивчення. Знайомлячи із процесом оптимізації та  реструктуризації галузі, Андрій Прокопенко зазначив: нині змодельована  мережа публічних сервісів та  послуг у сфері охорони здоров’я, визначено 9 багатопрофільних опорних лікарень, медзаклади вторинної ланки готуються до переходу на нову модель фінансування і вже понад 90% цих закладів готові  працювати за цими правилами, адже перейшли у статус некомерційних комунальних підприємств.

«Минулого року ми спрямували на переоснащення медзакладів 266 млн грн, що на 80 млн грн більше 2018 року. Маємо хороші показники по оснащенню спеціалізованими автомобілями, отримано 56 автомобілів, а це більше, ніж за  чотири передні роки. Це ілюстрація реформи», – зауважив Андрій Прокопенко.

Водночас, зупиняючись на деяких проблемах галузі, голова облдержадміністрації  наголосив – у закладах соціальної спрямованості, відновлювальної медицини є проблеми із формуванням пакетів послуг, бригади екстреної медичної допомоги відчувають дефіцит нового автотранспорту (загалом ця сфера потребує 154 млн грн). Крім того, необхідно вдосконалити систему матеріально-технічного забезпечення  всіх ланок надання медичної допомоги населенню.

Голова підкомітету ВРУ з питань боротьби з онкологічними захворюваннями Валерій Зуб зазначив – враховуючи поширення онкопатології, є необхідність прийняття відповідної  стратегії раннього виявлення та лікування раку на державному рівні. Обговорюючи роботу Обласного медичного центру сучасної онкології, учасники засідання високо оцінили його  матеріально-технічне забезпечення,  роботу регіональної програми боротьби з онкологічними захворюваннями та висловили сподівання, що такі напрацювання варто взяти за основу створення державної Стратегії.

У свою чергу перший заступник Міністра охорони здоров’я України Андрій Семиволос наголосив на впровадженні засад інфекційного контролю у спеціалізованих закладах, зокрема, у протитуберкульозних закладах, а також на виваженому ставленні щодо підбору професійних керівних кадрів, які  мають працювати над об’єднанням кількох профільних медичних закладів  в один потужний як для економії коштів, так і задля покращення  лікувального процесу.

Про подальші кроки на шляху роботи медичної галузі в нових фінансових умовах розповіла т.в.о. голови НСЗУ Оксана Мовчан, яка , зокрема, зазначила – нині реформа підтримана на всіх рівнях, напрацьовані алгоритми зворотнього зв’язку між цією службою та закладами на місцях. Водночас вона наголосила – Чернігівська область – взірець за станом комп’ютеризації лікарень, контрактування із НСЗУ та за іншими аспектами і вимогами, які задля якісної оптимізації висуває ця організація.

Розповідаючи про нагальні проблеми галузі, начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петро  Гармаш  зазначив – вирішення потребує  проблема забезпечення професійними кадрами, особливо в районах області. Крім того, Програмою медичних гарантій не передбачено фінансування таких закладів, як санаторії, обласного госпіталю для ветеранів війни, обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення, патолого-анатомічної служби. « Всі ці та низку інших питань ви  винесли на засідання колегії Управління та звернулися до МОЗ та НСЗУ з проханням продовження субвенції на другий квартал року. А ще  ми просимо вирішити питання надходження інсулінових препаратів в область. Сподіваюся, що нас почули і  наші побажання будуть враховані», – зауважив Петро Гармаш.

На засіданні йшлося і про сучасний стан на Чернігівщині щодо боротьби із  захворюванням на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію. Так Генеральний директор КНП  «Чернігівський обласний медичний центр центр соціально значущих та небезпечних захворювань» Микола Дейкун  розповів про реформування служби шляхом об’єднання кількох закладів в один, скорочення ліжкового фонду, про забезпечення лікарськими кадрами, медичними препаратами та ліками. Втім, за словами Миколи Дейкуна, виваженого і оптимального ставлення потребує саме кадрова політика у закладі у світлі роботи його в нових фінансових  умовах. « З 1 квітня нам доведеться  відмовитися від деяких видів послуг – роботи флюорографів, адже ми їх утримувати не зможемо. Крім того, через доведені нам НСЗУ нормативи, можна зробити висновок – протитуберкульозна служба опинилися під загрозою ліквідації, адже ми змушені будемо скоротити близько 800 працівників, а хворі на  цю інфекцію допомогу отримуватимуть не зможуть, адже ми  маємо низьку вартість тарифу на медичну послугу – 20 тисяч грн при  мінімальній потребі  у 80 тисяч гривень», – зауважив Микола Дейкун та звернувся до поважних гостей з пропозицію ініціювання покращення ситуації.

Реагуючи на  це , Оксана Мовчан, зокрема,  відповіла – існуючі тарифи об’єктивні, збалансовані і створені на основі реальної фінансової ситуації у галузі, а також базуються на  визначених нормах кількості пацієнтів, що припадають на одного лікаря. Звідси може  виникати певний дисбаланс  у кадровій політиці  будь-якого медичного закладу.

Певну пропозицію щодо вирішення проблеми з  лікарськими кадрами на Чернігівщині висловив народний депутат Сергій Гривко, який  зазначив – враховуючи, що  Чернігівська область – одна з небагатьох, які не мають свого медичного вишу, варто розглянути можливість переведення в область Луганського медичного університету, який нині базується у місті Рубіжне на Луганщині. Але  це потребує пошуку як приміщень, так і створення  навчально-технічної бази безпосередньо у самому Чернігові.

Також під час засідання прозвучала думка щодо посилення профілактичної роботи з попередження соціально значущих та поширених захворювань. Тому  необхідно звернути особливу увагу на прискорення роботи зі  створення центру громадського здоров’я, який  буде послідовно збирати інформацію щодо захворюваності жителів регіону та охоплювати своїми послугами всі  верстви населення. На що Петро Гармаш відповів –  робота у цьому напрямку ведеться, але нині нормативно-правова база центру  профільним міністерством поки не визначена. Але  питання роботи центру може бути розглянуто вже на  березневій сесії обласної ради.

Загалом Михайло Радуцький  схвально відгукнувся про роботу   медицини Чернігівщини у напрямку  реалізації   сучасних  фінансових вимог, а також зазначив – на засіданні було отримано  відповіді на всі питання, які турбували як представників профільного комітету Верховної  Ради, так і Міністерства.

У рамках візиту  до Чернігова гості познайомилися із роботою  лікувальних закладів міста, зокрема, побували Обласному медичному  центрі сучасної онкології, де оглянули останню модель  новітнього прискорювача часток для лікування онкологічних хворих.

Про автора

Давидович Юлія editor

Залишити відповідь

ГОЛОВНЕ МЕНЮ