Жінки та психічне здоров’я чи Пам’ятайте, що ми ніжні, але сильні

Авторadmin_opnl

Жінки та психічне здоров’я чи Пам’ятайте, що ми ніжні, але сильні

Середня очікувана тривалість життя в Україні у жінок на 10 років більше ніж у чоловіків та становить 76 років та менше на 8 років у порівнянні з жінками Франції та Швейцарії і на 12 років – з жінками Японії.

Співвідношення чоловіків і жінок в нашій країні констатує, що на 1000 дівчаток у віці від 1 до 5 років припадає 1002 хлопчика, у віці 55 років на 1000 жінок припадає – 763 чоловіка, в 70 років – 436, а у віці 100 років залишається тільки 147. Офіційні дані говорять про кількісну перевагу жінок над чоловіками в Україні у віці 55-70 років. За даними науковців найближчим часом дана вікова категорія прогнозується найбільшою на планеті. Цей період відзначається силою та мудрістю.

Незважаючи на кількісну перевагу жінок у вікових групах, чоловіки займають лідируючи позиції в політиці і органах законодавчої та виконавчої влади. Визнана сьогодні законодавча норма в нашій країні “не менше 30% протилежної статі” не гарантує рівності та дотримання прав людини в Україні. В цивілізованих країнах така норма становить 50%.

Жінка є унікальним еволюційним творінням. Жінці притаманно безліч ролей. Вона одночасно і подружжя, і матір, вона виконує домашню роботу, доглядає за хворими родичами, приймає активну участь у соціальному житті. Сучасний погляд на теорію безлічі ролей неоднозначний. З одного боку, комбінація різних ролей може позитивно впливати на здоров’я жінки, забезпечуючи її додатковими ресурсами, а саме, підвищенням прихильності до товариства, самооцінки, фінансової незалежності. З іншого боку, різні, конкуруючі вимоги і очікування від ролей матері, партнера, співробітника веде до напруги і негативно позначається на її здоров’ї. Якість, а не кількість ролей, може бути найбільш імовірним предиктором стресу і задоволеності життям у жінок.

У жінок вдвічі частіше зустрічаються депресивні розлади; значно більший ризик тривожних і соматизованих розладів; розладів харчової поведінки: 95% хворих на анорексію і 80% хворих на нервову булімію – особи слабкої статі. Жінки частіше роблять суїцидальні спроби, хоча завершені суїциди частіші серед чоловіків. Проблеми психічного здоров’я у похилому віці, такі як, депресія та деменція, також притаманні жінкам. Приблизно кожна третя жінка (35% жінок у всьому світі) є постраждалою від фізичного та/або сексуального насильства. Більшість цих випадків – насильство з боку сексуального партнера. 38% вбивств жінок відбувається їх сексуальними партнерами. Насильство негативно впливає на фізичне, психічне, сексуальне і репродуктивне здоров’я жінок і збільшує вразливість до ВІЛ-інфекції.

За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України, співвідношення розповсюдженості психічних захворювань у жінок по відношенню до чоловіків становить 1:1,3, зокрема, деменцією – 1,3:1; розладами психіки та поведінки через вживання психоактивних речовин – 1:6,6; афективними розладами – 2:1; посттравматичним стресовим розладом – 1:1,8; розумовою відсталістю – 1:2.

Жінки більш схильні звертатися за допомогою і повідомляти про проблеми психічного здоров’я лікаря первинної медичної допомоги, в той час як чоловіки більш схильні шукати допомоги у лікаря-психіатра і віддають перевагу стаціонарному лікуванню. Чоловіки частіше, ніж жінки, розкривають проблеми з вживанням алкоголю. Жінки неохоче розкривають історію насильства, якщо лікарі не питають про це прямо.

Дискримінація за ознакою статі є хронічною травмою ідентичності, яка включає в себе упередження і несправедливе і/або негативне сприйняття, засноване на статевій ознаці. Гендерна дискримінація сприяє зниженню самооцінки у жінок і, в якості серйозної безперервної травми, не тільки робить їх більш уразливими, а й є фактором ризику для виникнення або посилення симптомів посттравматичного стресового розладу, депресії, а також супутніх соматичних розладів.

Репродуктивний фактор суттєво впливає на психічне здоров’я жінки. Кожна п’ята вагітна має окремі депресивні симптоми, кожна десята – клінічну депресію. Депресивні симптоми в перші тижні після пологів мають 30-75% жінок, 19% – депресію через 3 місяці після пологів, 10% – через рік після пологів. До 8% жінок після пологів мають тривожні розлади. Безпліддя значно підвищує ризик розвитку депресивних та тривожних симптомів. Безперечно, від психічного здоров’я самої жінки залежить збереження психічного здоров’я сім’ї та нації взагалі.

Однак, сьогодні Міністерство охорони здоров’я України визнало непріоритетною гендерне орієнтовану політику в галузі охорони психічного здоров’я, не підтримало проведення наукових досліджень з даного питання. В проекті національної програми охорони психічного здоров’я, відсутня національна політика щодо зниження гендерної дискримінації, навчальні програми для молоді та удосконалення навчальних програм для вузьких спеціалістів, зокрема акушерів-гінекологів, та просвітницькі кампанії щодо охорони психічного здоров’я вагітних, матерів/жінок на робочому місці та ін.

Так, ми жінки ніжні, але ми сильні. Пам’ятайте про це чоловіки!

 

Про автора

admin_opnl administrator

Залишити відповідь

ГОЛОВНЕ МЕНЮ