Розлади харчової поведінки – це серйозна медична проблема, а не свідомий вибір чи стиль життя

Авторadmin_opnl

Розлади харчової поведінки – це серйозна медична проблема, а не свідомий вибір чи стиль життя

Останнім часом серед пересічних громадян все частіше можна почути такі «модні» професійні терміни як «анорексія» та «булімія», «компульсивне переїдання». Віддаючи дань моді або бажаючи бути привабливими чи схожими на відомих світових зірок, іноді не розуміючи, а іноді не маючи можливості працювати зі своїми комплексами, люди можуть «змінити свій стиль життя» чи зробити «свідомий вибір», досягаючи поставленої мети. Але не поспішайте! Шлях до мети може обернутися серйозною медичною проблемою.

Розлади харчової поведінки, серед яких найпоширенішими є нервова анорексія, булімія та компульсивне переїдання, на сьогодні є надзвичайно актуальною проблемою, оскільки асоційовані із вираженими негативними медико-соціальними наслідками.

Згідно з даними наукових джерел щонайменше 30 мільйонів людей будь-якого віку та статі страждають на розлади харчової поведінки (Hudson et al., 2007; Le Grange et al., 2012 ). Ці розлади притаманні для всіх расових та етнічних груп. Факторами ризику є генетична схильність, особистісні характеристики та чинники навколишнього середовища (Culbert et al., 2015). Дані розлади мають найвищий рівень смертності серед всіх психічних захворювань. Кожні 62 хвилини принаймні одна особа вмирає від наслідків, що спричинені цими розладами (Eating Disorders Coalition, 2016).

• 0,9% американських жінок страждають на нервову анорексію протягом життя та 1,5% американських жінок страждають на нервову булімію
• Одна із 5 смертей від анорексії відбувається внаслідок самогубства
• У 33-50% пацієнтів з нервовою анорексією та булімією відмічаються супутні депресивні та тривожні розлади
• Один із 10 пацієнтів з булімією має коморбідний розлад залежності, найчастіше алкогольної

Симптоми вказаних розладів часто вперше проявляються у ранньому підлітковому віці.

Анорексію варто запідозрити, коли людина різко втрачає вагу; сильно переймається своєю вагою, вибором їжі, вмістом жиру в продуктах, калоріями та дієтами; відмовляється їсти разом з родиною та друзями, пропускає прийоми їжі, нервує, коли доводиться їсти в присутності інших людей; застосовує певні ритуали: їсть їжу тільки в певному порядку, намагається ретельно все пережовувати, перекладає їжу на тарілці і т.п.; не вживає певної їжі чи цілих груп різних продуктів; постійно говорить про те, що «погладшала», не дивлячись на те, що насправді тільки худне; одягає кілька шарів одягу, намагаючись приховати зміни ваги або щоб зігрітися; активно займається спортом незалежно від погоди, втоми або травм; скаржиться на запори, болі в області живота, погану переносимість холоду, швидку втому та брак енергії; відмічає порушення менструального циклу або повну відсутність менструації; повідомляє про сухість шкіри, ламкість нігтів, випадіння волосся, тривале і погане загоєння ран; має пригнічений настрій, безініціативна, апатична; уникає соціальних контактів, спілкування з сім’єю та друзями.

Булімію варто запідозрити, коли людина сильно стурбована проблемою втрати ваги і фігурою, захоплена дієтами і взагалі тим, що їсть; соромиться їсти на людях; застосовує певні ритуали: їсть тільки одне блюдо або ж їжу однієї харчової групи (наприклад, приправи), довго пережовує їжу, не дозволяє іншим торкатися до того, що їсть, і т.п.; надмірно споживає воду або інші некалорійні рідини; навмисно змінює режим дня так, щоб з’явився час для тривалого і об’ємного споживання їжі з наступними процедурами «очищення»; намагається приховати раптове зникнення великої кількості їжі, з’являється безліч порожніх контейнерів з під їжі, порожні упаковки від проносних або діуретиків; часто відвідує туалет або ванну після їжі, після чого відчутний запах блювоти; носить мішкуватий одяг з метою приховати фігуру; скаржиться на порушення роботи шлунково-кишкового траку; відмічає порушення менструального циклу; повідомляє про сухість шкіри, ламкість нігтів, випадіння волосся, тривале і погане загоєння ран.

Треба звернути увагу, що при булімії вага може бути надмірною, недостатньою або в межах норми!
Не всі наведені вище пункти обов’язково будуть присутні в однієї людини. Анорексія та булімія можуть мати й інші прояви.
Якщо ви помітили сукупність декількох наведених ознаки у себе чи у близької людини, обов’язково зверніться за професійною медичною допомогою. Чим раніше анорексія та булімія будуть виявлені, тим вищий у людини шанс на одужання.
Будьте уважними до себе, своїх дітей та рідних!

Розлади харчової поведінки – це не стиль життя чи свідомий вибір людини, а серйозна медична проблема з непередбачуваними наслідками.

Про автора

admin_opnl administrator

Залишити відповідь

ГОЛОВНЕ МЕНЮ