Розпочалась реорганізація Дніпровської психіатричної лікарні з суворим наглядом

Авторadmin_opnl

Розпочалась реорганізація Дніпровської психіатричної лікарні з суворим наглядом

У відповідності до оновлених вимог Закону України «Про психіатричну допомогу», пацієнтів з  ДУ «Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом МОЗ України» переведуть у психіатричні лікарні, що розташовані ближче до місця їхнього проживання. Медзаклад приєднається до Центру психічного здоров’я у якості окремого структурного підрозділу.

ДЛЯ ЧОГО РЕОРГАНІЗОВУЮТЬ ДУ «УКРАЇНСЬКА ПСИХІАТРИЧНА ЛІКАРНЯ З СУВОРИМ НАГЛЯДОМ МОЗ УКРАЇНИ»

10 червня 2018 року було введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги», який значно розширив права пацієнтів у психіатричних закладах. Тепер пацієнти можуть самостійно звернутись до суду та отримати альтернативний висновок щодо стану свого психічного здоров’я, а раніше дозволену медичну стерилізацію без згоди пацієнта заборонено.

Закон визначає, що примусові заходи медичного характеру (не пов’язані з позбавленням волі), мають застосовуватися в закладі з надання психіатричної допомоги в межах адміністративно-територіальної одиниці проживання особи, за її бажанням.

Щоби привести діяльність психіатричних медзакладів у відповідність до міжнародних та національних нормативно-правових актів, прийнято рішення про реорганізацію  ДУ «Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом МОЗ України» і переведення пацієнтів до лікарень, які розташовані ближче до місця їхнього проживання.

ЯК І КУДИ ПЕРЕВОДИТИМУТЬ ПАЦІЄНТІВ З ДНІПРОВСЬКОЇ ПСИХІАТРИЧНОЇ ЛІКАРНІ СУВОРОГО НАГЛЯДУ

Станом на 17 вересня, в ДУ «Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом МОЗ України» на лікуванні перебуває 655 пацієнтів. Згідно з законом, переведення пацієнтів у лікувальні заклади за місцем проживання відбувається після того, як пацієнт висловить бажання (напише відповідну заяву).

Першими переведуть пацієнтів з Дніпровської області – у Дніпровську обласну психіатричну лікарню.

Станом на тепер, пацієнтів готові приймати у 12 психіатричних лікарнях по усій країні – там є відповідні умови, місця та медичний персонал.

КОНТЕКСТ

За радянських часів лікарня була яскравим прикладом «каральної психіатрії»: тут утримували дисидентів і примусово їх лікували від неіснуючих хвороб. З того часу змінились підходи, але навіть зараз умови перебування в цій лікарні більше нагадують тюрму, а не лікарню. Це суперечить світовим нормам і оновленим положенням законодавства України, про що неодноразово наголошували Омбудсмен та українські та міжнародні правозахисні організації.

За інформацією МОЗУ

Про автора

admin_opnl administrator

Залишити відповідь

ГОЛОВНЕ МЕНЮ