СОН ТА ЙОГО ПОРУШЕННЯ

Авторadmin_opnl

СОН ТА ЙОГО ПОРУШЕННЯ

Скільки часу повинна спати людина в різні періоди життя?

Наш організм з віком  багато в чому змінюється і сон не є виключенням.

Знання про те, що сон змінюється з віком дає підставу  зробити висновок, що скорочення тривалості сну з плином часу, зовсім не безсоння, а закономірний життєвий процес.

З віком кількість сну змінюється. Новонароджені сплять 16—18 годин, і це той вік, коли ми знаходимось уві сні максимальну кількість часу. Потім тривалість сну зменшується, до 10 годин за ніч в десятирічному віці. В підлітковий період тривалість сну складає біля 8 годин. Потім  ми в середньому спимо біля 7 годин і до сімдесятирічного віку ми спимо 6-6,5 годин. Тим не менш іноді ми компенсуємо нічний сон денним.

 Чому ми літаємо уві сні?

Зазвичай людям, що були розбуджені під час повільного сну, здається що він був дуже коротким і не дуже глибоким. Насправді в ці моменти йде відновлення біохімічної рівноваги мозкової тканини і активізація управління внутрішніми органами. Наприклад, в період «дельта-сну» в організмі посилюється синтез білків, відбувається ділення клітин, йде вироблення  деяких життєво важливих гормонів, в тому числі и гормону росту. Мабуть, саме тому діти під час сну літають…

Останнім часом при засинанні я здригаюсь або по мені ніби то струм проходить. Що це?

Це так звані міоклонічні судоми — мимовільне здригання тіла, яке може відбуватись в ранній фазі сну у всіх або майже у всіх здорових людей. Це показник неврологічних змін, що відбуваються уві сні.

Найяскравіші сни сняться в першій фазі сну, яка характеризується хвилями мозку, що властива стану неспання. Тому людина, що спить, часто голосно розмовляє, реагуючи на подразники у сновидіннях. За пропозицією багатьох дослідників, розмови під час сну свідчать про стресовий стан людини.

О котрій годині вкладати дитину спати?

Для  спокійного сну малюка дуже важливий чіткий режим. Вкладати дитину треба завжди в один і той же час, це допоможе настроїти «біологічний годинник»  на сон. Дитину не повинна бути голодною перед сном. Для спокійного нічного сну дитини необхідно привчати засинати самостійно, без додаткової  допомоги батьків, бабусь, дідусів та інших родичів.

Які обстеження необхідно зробити при порушеному сні?

Обстеження залежать від порушень сну. При безсонні, як правило, проводять клінічне інтерв’ю, яке поєднується з обстеженням по шкалам. В клінічному інтерв’ю необхідно звернути увагу на супутню патологію, яка може визивати або посилювати безсоння. Лікування основного захворювання може відновити сон до вікової норми. Проведення полісомнографії рекомендовано, але не є обов’язковим.

При підозрі на апное під час сну необхідно провести полісомнографію (для визначення зниження насиченості крові киснем та індексу апное), зміна ваги та індексу маси тіла (як правило, люди мають підвищену вагу), рентгенографію органів грудної клітини, уточнення про паління, зловживання алкоголем, снодійним та седативними препаратами (які можуть призвести до виникнення і прогресування апное), хропіння, наявність денної сонливості та артеріальної гіпертензії. Важливо, щоб партнер пацієнта або людина, яка спить в одній і тій же кімнаті, був на первинному огляді разом з пацієнтом для отримання об’єктивної інформації.

Мені сняться дуже яскраві та кольорові сни. Це нормально?

Деякі вчені вважають, що кольорові сни сняться людям з розхитаною  психікою, так, за їхніми експериментами, пацієнти, що страждають на шизофренію, бачать кольорові сни в  20 разів частіше! Однак не варто впадати у відчай, це усього лише одна з версій, від якої дослідники поступово відмовляються! Інша гіпотеза про чорно-білі сни передбачає, що вони з’явились з розповсюдженням чорно-білих фотографій, кіно та телебачення. І таким чином людина може порівняти чорно-білу картинку з реальним барвистим світом. Ще одна версія свідчить, що інтенсивність забарвлення снів залежить від емоційного стану того, хто спить. Якщо людина відчула за день сильні емоції, то його сон напевно буде грати усіма  кольорами веселки, а якщо ж людина втомилась, або просто виснажена, то вона бачить слабо забарвлені сни. Як би то не було кольорові сни набагато рідше чорно-білих носять негативний характер. До того ж, за результатами дослідження американців, більш яскраві кольорові сни бачать інтелектуально розвинені люди. Ну, а бачать їх 20% населення!

Протягом життя людини сон змінюється

  • В середньому людині потрібно від 7 до 9 годин сну кожну ніч
  • 13% чоловіків та 36% жінок старше за 65  років потребують хоча б півгодини для того, щоб заснути
  • В різному віці сон змінюється, але неспокійний сон і нескінчені пробудження протягом ночі, погана ознака

Я взагалі не пам’ятаю  снів або не бачу. Це якесь порушення?

Сни бачать усі люди, але кількість людей, що їх пам’ятають при пробудженні значно менша. Людина пам’ятає сон в залежності від того, в яку фазу сну вона прокинулась.

Сновидіння можуть зникнути або бути дуже короткочасними, якщо фаза REM сну дуже коротка і при цьому часта, однак це явище дуже рідке.

Що таке апное? Чим воно небезпечне?

Апное — це захворювання, яке характеризується зупинкою зовнішнього дихання під час сну, як правило на 10 секунд, і може досягати 2—3 хвилин. Під час апное відсутні рухи дихальних м’язів. Пацієнти, що страждають апное можуть мати зупинку дихання до 20—30   разів за ніч. Апное порушує сон, викликає денну сонливість, погіршує пам’ять, інтелект, зниження працездатності та постійну втомлюваність.

Види апное:

  • обструктивне (звуження верхніх дихальних шляхів);
  • центральне (обумовлене патологією, наприклад, інсульт, пухлина, полінейропатія, полімієліт, міастенія, м’язова дисфорія, серцева недостатність);
  • змішане.

Апное під час сну, як правило, виникає у людей, що хроплять, які мають зайву вагу, товсту та коротку шию.

Вживання алкоголю та табакопаління може сприяти виникненню апное.

Якщо людина відноситься до типу «жайворонок» або «сова»  це якось впливає на те, коли вона повинна лягати спати?

Багато людей вважають, що нормальна температура тіла 36,6 градусів за Цельсієм повинна бути постійною протягом доби. Дослідження довели, що коливання температури тіла циклічні і змінюються протягом дня. Температура тіла мінімальна в ранкові години і починає зростати відразу після сходу сонця. Вона продовжує зростати до полудня, потім трохи спадає, після чого виникає знов під’ойм з піком о шостій години вечора. Кількома годинами пізніше температура падає до тих пір, поки ми поснемо і продовжує знижуватись приблизно до чотирьох годин ранку. У здорової молодої людини денна мінімальна і максимальна температура варіюється  на 1—1,5 градуси. Такий ритм  температури близький до змін нашого рівня активності, неспання та сонливості. Ми найбільш активні пізнім ранком і раннім вечором, коли наша температура висока. Ми засинаємо і менш активні, коли  наша температура   знижується з найбільшою вірогідністю к 3 годинам 30 хвилинам ранку.

Найбільш поширеною та загальноприйнятою класифікацією хронотипів вважається класифікація, за якою люди діляться на ранковий тип — «жайворонки» та вечірній тип — «сови». Дана класифікація характеризує рівень неспання і активності в різний час доби. Жайворонки функціонують оптимально вранці, так як їх температура тіла зростає вранці. Сови функціонують найкращим чином ввечері, коли настає максимальний пік їхньої температури.

УСЮ НІЧ НЕ ЗІМКНУВ ОЧЕЙ

  • Особи старшого віку потребують більше часу, щоб заснути і досягти стадії глибокого сну
  • Якщо їх випадково розбудити, вони можуть потім довго не заснути
  • Частота випадкових пробуджень з віком збільшується, людина спить неміцно, частіше встає за ніч
  • Розвивається стан, при якому похила людина стає сонною раннім вечором
  • До 3—4 години ранку починається активне життя «на радість» сім’ї або болісні години очікування, поки всі прокинуться.

Коли ми від’їжджаємо на північ у мене перший час зникає сон. З чим це пов’язане?

Це може бути пов’язане зі зміною обстановки, більш теплою погодою на півночі в літній період в порівнянні з основним місцем проживання, постійним перебуванням на вулиці. Це все призводить до підвищення температури тіла, що утруднює засинання, сприяє частим і раннім пробудженням.

ПОРУШЕННЯ СНУ

  • Вам потрібно від 30 до 60 хвилин і більше, щоб заснути
  • Ви нерідко встаєте по ночах
  • Ви прокидаєтесь рано і не можете знову заснути
  • Ви прокидаєтесь з почуттям втоми
  • Часті нічні пробудження, після яких важко заснути і «поверхневий» сон
  • Людину може розбудити найменший шум, жахливі сновидіння, підвищена рухлива активність, позиви до туалету
  • Неспокій після пробудження — це проблеми з раннім ранковим остаточним пробудженням, «розбитістю», зниженням працездатності вранці, денна сонливість.

МОЖЛИВІ ПРИЧИНИ БЕЗСОННЯ:

  • Порушення серцевого ритму
  • Задуха на фоні хронічної серцевої недостатності
  • Болі в нижній частині спини, артрит, печія
  • Безконтрольний прийом снодійних, деяких лікарських препаратів, наприклад, прийом сечогінних на ніч
  • Прийом кофе, алкоголю
  • Психічні причини (депресія, короткочасні реакції на стрес, деменція)
  • Захворювання Паркінсона
  • Компенсація нічного сну в денний час
  • Атеросклероз судин нижніх кінцівок, особливо в запущеній стадії
  • Бронхіальна астма в період нападу теж характеризується порушенням сну

Що таке підготовка до сну?

Температура в кімнаті може значно впливати  на сон. Наприклад, безсоння обумовлене недостатнім падінням температури тіла під час засинання або під час сну. Коли Ви спите в теплій кімнаті, температура тіла не буде знижуватись, що призведе до утруднення засинання і глибокий сон також скоротиться, нічні пробудження будуть частими. Це пояснює чому сон гірший в літній період часу.

З іншого боку температура тіла падає швидше, коли в кімнаті прохолодно. Чим нижча температура в спальні, тим швидше знизиться температура тіла, тим легше нам буде заснути і не прокидатись вночі.

ЛІКУВАННЯ ПОРУШЕНЬ СНУ

ГІГІЄНА СНУ

  • Завжди лягати спати у встановлений час (не засинати і не дрімати в денні часи)
  • Вставати в один і той же час щодня
  • Під час сну (якщо маєте постільний режим, треба якомога більше знаходитись в сидячому положенні, краще в кріслі, а не в ліжку)
  • Після випадкового пробудження не залишати постіль більш, ніж на 20 хвилин
  • Скоротити прийом рідини на ніч
  • Збільшити денну активність (вправи, прогулянки, ігри, заняття)
  • Організувати спокій під час нічного сну, особливо вранці та ввечері (телефон, будильник, голоси і т.д.)
  • Приберіть годинник, щоб не дивитись на нього вночі

Люди з безсонням повинні прагнути, щоб спальня була прохолодною, відкривати вікна в прохолодну ніч або включати кондиціонер в жаркий літній день. Якщо ви спите не один, і партнер хоче більш теплу спальню, йому можна скористатись додатковою ковдрою.

Шум може порушувати сон. Так як система сну при безсонні вразлива, сон може бути порушений при найменшому шумі. Існує кілька способів зменшити вплив шуму. Багатьом допомагають беруші у віха. Для інших — ритмічний звуковий фон вентилятора або кондиціонера. Ці приборі відволікають від сторонніх оточуючих шумів, вони як вода або дощ розслабляють і сприяють сну. Користування вентилятором та кондиціонером дозволить Вам спати з зачиненим вікном, якщо Ви живете в місці, коли вікна виходять на галасливу вулицю.

Про автора

admin_opnl administrator

Залишити відповідь

ГОЛОВНЕ МЕНЮ