Володимир Ященко: Наше завдання – досягнути найвищої якості надання медичної допомоги. Здорова нація має майбутнє!

Авторpress

Володимир Ященко: Наше завдання – досягнути найвищої якості надання медичної допомоги. Здорова нація має майбутнє!

До Всесвітнього дня психічного здоров’я 10 жовтня 2020 року ми поспілкувалися з Володимиром Ященко, Генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Чернігівської обласної ради.

Колеги відзначають: це неординарна, високопрофесійна, надзвичайно скромна людина з величезним досвідом роботи у медичній галузі. Тому розмова, на нашу думку, вийшла змістовною та цікавою.

Всесвітній день психічного здоров’я (World Mental Health Day) 10 жовтня 2020 року відзначається міжнародною громадськістю під загальним гаслом Всесвітнього дня запобігання самогубствам (World Suicide Prevention Day, WSPD). Всесвітня федерація психічного здоров`я визначила цю дату в 1992 році і це вже в 28-й раз люди у всьому світі будуть робити анонси, проводити  заходи щоб об’єднати зусилля щодо покращення психічного здоров’я людей у ​​всьому світі.

Довідково.

У зв’язку із реформуванням медичної галузі та на виконання рішення Чернігівської обласної ради від 20.12.2018 року № 38-16/VII «Про реорганізацію комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» заклад 09.07.2019 року перейменований у комунальне некомерційне підприємство «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Чернігівської обласної ради.

До грудня 2018 року допомога надавалась за 8-ма юридичними адресами. З початком 2-го етапу медичної реформи залишилось 4 юридичні адреси. Інші 4 закриті через  невідповідність вимогам НСЗУ.

Володимир Ященко: Наше завдання – досягнути найвищої якості надання медичної допомоги. Здорова нація має майбутнє, фото-1

За штатним розписом лікарня налічує 1018,25 посад. На сьогодні в закладі працює 792 особи, а саме 70 лікарів, 224 медичні сестри та 327 осіб молодшого медперсоналу. На посадах іншого персоналу працює 166 фізична особа. Укомплектованість персоналом складає 83%.

Станом на 01.10.2020 рокулікарня має потужність у 701 ліжко. В її складі функціонують 15 стаціонарних відділень.

Із досьє

Генеральний директор комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Чернігівської обласної ради, член правління Асоціації психіатрів України, голова Чернігівського осередку Ліги паліативної та хоспісної допомоги, експерт Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА з паліативної та хоспісної допомоги України.

Лікар вищої кваліфікаційної категорії за фахом «Організація і управління охороною здоров’я». Має наукові друковані роботи.

Народився Володимир Іванович 17 липня 1957 р. в с. Буянки Ріпкинського району Чернігівської області в родині інженера-будівельника. Після закінчення з відзнакою у 1975р. Новгород – Сіверського медичного училища, вступив на навчання до Ленінградської медичної академії ім. І.І. Мечникова, яку закінчив у 1981році. Завдяки вмінню комплексно розподіляти час, Володимир Іванович вдало поєднував заняття в академії з науково-дослідною роботою у студентських гуртках та трудовою діяльністю фельдшером Ленінградської станції швидкої допомоги.

З 1986р. до 2003р. працює на лікарських посадах в місті Горлівка. Маючи високі професійні знання, неабияку витримку, блискавичну реакцію,дуже тактовний характер та великі організаційні здібності у віці 31 ріків він очолює спочатку міську лікарню №9 протягом 9 років, а потім територіальне медичне об’єднання, далі 4 роки – міську станцію Швидкої медичної допомоги. Володимир Ященко завжди знаходився там, де виникала  необхідність у професійних медичних кадрах. Наприклад, він брав участь у ліквідації наслідків землетрусу у Вірменії (м.Ленінікан) з грудня 1988 по березень 1989 року. А  до  цього  у травні 1986 року надавав медичну допомогу переселенцям із зони Чорнобильської катастрофи в Баришевському районі  Київської області. І коли ще раз сталася потреба в його вмінні піднімати  кризові медичні заклади з нуля, тепер – на його рідній Чернігівщині – не роздумуючи, очолив наступний, надскладний за станом і профілем заклад – Чернігівську обласну психоневрологічну лікарню, яка переживала на той час дуже складний період. На посаді керівника закладу Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні працює з червня 2003 року.

Згідно зі статистикою в Україні 1,2 млн. жителів (це більше 3 % всього населення) страждає на психічні розлади  і цей показник з кожним роком зростає. Вже котрий рік поспіль Україна посідає  перше місце за кількістю психічних розладів у Європі. За оцінками фахівців, від різноманітних нервових розладів страждає кожен третій українець.
Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність. Інвалідизація від психічних захворювань вийшла на друге місце серед інших захворювань.

Однак, слід зазначити, що, якщо раніше найвищі показники самогубств спостерігалися серед літніх чоловіків, то на сьогодні в третині країн світу (не залежно від ступеню її розвитку) до групи найвищого ризику відносять молодих людей. У таких країнах самогубство входить в трійку основних причин смерті у віковій групі 15-44 років, та є другою за значенням причиною смерті у віковій групі 10-24 років.

Однією з проблем у світі є шкідливе вживання алкоголю і наркотичних засобів серед підлітків і молоді. В Україні близько 3.5 тисяч дітей перебувають на обліку з приводу вживання алкоголю та психоактивних речовин. Серед українських підлітків 13-15 років палять майже 63%, досвід вживання алкоголю мають – 90%, а наркотичних речовин – до 40% підлітків.

В даний час ще одним негативним фактором для психічного здоров’я населення стала пандемія COVID-19, що порушила звичне життя мільярдів людей в світі.

Лікарня надає всі види психіатричної допомоги.

Одні з перших в Україні почали застосовувати сучасну комп’ютерну електросудомну терапію, створений кабінет сучасної комп’ютерної ехоенцефалографії, придбаний цифровий рентген-апарат, сучасний УЗД- комплекс, та інша діагностична та лікувальна апаратура.

Вперше в Чернігівській області у 2005 році на базі лікарні створено відділення паліативної допомоги (хоспіс), яке вперше в Україні серед подібних закладів отримало сертифікат-відзнаку «Чиста лікарня – безпечна для пацієнта в 2017 році.

Допомога учасникам АТО та постраждалим внаслідок війни

В зв’язку з соціальною необхідністю одним з перших в Україні в Чернігові в 2014 році в лікарні створено Центр надання допомоги воїнам АТО, що страждали на посттравматичні стресові розлади. Лікарня та колектив ішли на випередження ситуації, адже ще не було відповідної нормативної бази та системних напрацювань в цьому напрямку.На сьогодні Центр надав допомогу більш ніж 1500 учасникам бойових дій на Сході країни. В складі групи лікарів від Міністерства охорони здоров’я України Володимир Іванович пройшов стажування в Державі Ізраїль щодо лікування посттравматичного синдрому учасників та жертв бойових дій. Досвід отриманий в Центрі цивільного захисту Ізраїлю, госпіталях, реабілітаційних центрах став у нагоді і використовується для налагодження системної роботи щодо реабілітації воїнів АТО та постраждалих під час війни. Протягом тижня досвід Ізраїлю в лікуванні посттравматичного синдрому був впроваджений в нашій лікарні.

З січня 2015 р. – створено службу психолого-соціального відновлення, яка стрімко та ефективно розвивається. В 2015році в Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні з’явилась авторська діагностична методика (ADOS), яка в світі є «золотим стандартом» діагностики аутизму, і створений діагностичний кабінет. В 2017 році відкрито кабінет сімейного та індивідуального психологічного консультування. Працює цілодобовий телефон довіри.

За результатами Національного бізнес-рейтингу в Україні в 2020 році комунальне неприбуткове підприємство «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Чернігівської обласної ради посіла друге місце серед суб’єктів господарювання Чернігівської області за показником «Рентабельність реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)».

Плани та перспективи

Створення відділення для хворих з втраченими соціальними зв’язками, на яких не передбачене фінансування з НСЗУ, за рахунок створення місцевої програми та сумісного фінансування Обласної ради, Управління соціального захисту населення, ОТГ на 2020 – 2021 роки;

Організація консультативної психіатричної поліклініки та виїзних бригад в кількості 6 (згідно нормативів) для надання мобільної психіатричної та паліативної допомоги 2020 – 2021 роки;

Прийняттяобласної Програми амбулаторного лікування осіб із розладами психіки та поведінки обумовленими вживанням алкоголю, наркотичних та психотропних речовин, які перебувають під спостереженням лікарів – наркологів диспансерних наркологічних відділень КНП «ЧОПНЛ» ЧОР, лікування на умовах анонімності та проведення профілактичної роботи на 2021 – 2022 роки;

Оновлення і заміна лікувально-діагностичної бази лікарні 2021 – 2022 роки;

Створення спільнотних соціально-орієнтованих закладів для психічно хворих:

–соціально-орієнтовані підприємства для працевлаштування психічно хворих з оплатою праці;

–створення суспільних гуртожитків (суспільних центрів) для проживання психічно хворих (спільно з Чернігівською обласною радою, Департаментом соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації, ОТГ, виконавчими комітетами міст обласного значення) –2023–2024р.р.

Залучення фінансування галузі з державного та місцевого бюджетів на виконання місцевих програм, що не включені до фінансування пакетами Національної служби здоров’я України.

Особливості роботи в умовах пандемії COVID

З 19 жовтня Чернігівщина перебуває в червоній зоні щодо небезпеки захворюваності на COVID. Безпека персоналу та хворих є нашим беззаперечним пріоритетом. НА жаль є випадки захворюваності на COVID серед персоналу та хворих. Лікарня перебуває на суворому карантині, відвідування заборонені. Спілкування та консультації відбуваються тільки телефоном. Ситуація з завантаженням лікарень області хворими на COVID досить тривожна. На сьогодні спільно з управлінням охорони здоров’я ОДА готуються документи до НСЗУ щодо відкриття відділенння лікування COVID на базі Обласної психоневрологічної лікарні.

Особиста позиція як лікаря і як громадянина

Лікуванням та профілактикою соціальних хвороб (психіатричної, наркологічної допомоги, СНІДом, туберкульозом, інфекційними захворюваннями) має опікуватися держава. Така ж позиція Ященка В.І. і щодо організації та надання спеціалізованої допомоги дітям та породіллям. Заклади, що надають вищезазначені види медичної допомоги повинні гарантовано фінансуватись з державного бюджету через медичну субвенцію. Загалом вважаю, що перспективою розвитку надання медичних послуг населенню є впровадження страхової медицини.

Матеріал розміщено із сайту : Чернигов: городской портал GOROD. cn. ua

Про автора

press editor

Залишити відповідь

ГОЛОВНЕ МЕНЮ