Які ситуації підштовхують до самогубства і куди звернутись за допомогою

Авторadmin_opnl

Які ситуації підштовхують до самогубства і куди звернутись за допомогою

10 вересня – Світовий день запобігання самогубствам.

За даними ВООЗ, у світі щороку близько 800 тисяч людей закінчують життя самогубством, це стається кожні 40 секунд. Значно більше людей намагаються скоїти самогубство, але, на щастя, їх вдається врятувати. Кожна з таких втрат – велика трагедія, яка зачіпає життя тисячі сімей та має суттєві негативні наслідки для суспільства.

ЯКІ ЧИННИКИ МОЖУТЬ СТАТИ ПРИЧИНОЮ САМОГУБСТВА

В сучасному світі самогубство є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Науковці до цього часу не мають точної відповіді на запитання, що саме змушує людей вкорочувати життя та як цьому можна ефективно запобігати.

Безліч чинників, з якими стикається людина у повсякденному житті, в певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе. Багато самогубств відбуваються імпульсивно в моменти кризи, коли стає важко впоратись з життєвими негараздами, – фінансовими проблемами, завершенням стосунків чи важкими хворобами. В зоні ризику знаходяться також люди, які мають алкогольну чи наркозалежність (https://goo.gl/WrD5Lu).

Крім того, люди, які стали свідками конфліктів чи катастроф, пережили насильство або втрату близької людини – дуже пов’язані з деструктивною поведінкою. Показники самогубств також є високими серед уразливих груп, які зазнають дискримінації.

ЗАПОБІГТИ САМОГУБСТВУ: КУДИ ЗВЕРНУТИСЬ ЗА ДОПОМОГОЮ

Якщо ви помітили, що ваші близькі чи знайомі відчувають надмірну тривожність, депресію, зневірені чи відчувають за щось провину – неодмінно поговоріть з ними! Дізнайтесь якомога більше деталей про їх стан та запропонуйте допомогу. Найкраще рішення – звернутись до фахівця. Він може допомогти зрозуміти суть проблеми і зорієнтувати, як діяти далі.

В Україні працюють локальні гарячі лінії допомоги, які допомагають людям справлятися з емоційними проблемами:

  • телефон Довіри благочинного фонду “Ставропігіон” у Львові – 1558
  • телефон екстренної психологічної допомоги при Кризовому Центрі медико-психологічної допомоги:  +38 0687703770, +38 0996321818, +38 0936093003
  • “Лiнiя допомоги “- (067) 975 76 76, (066) 975 76 76,  (093) 975 76 76
  • “Ла Страда-Україна” 0 800 500 335 або 386 (з мобільного)
  • Лінія психологічної допомоги для учасників АТО та членів їх сімей – 0 800 505 085

Добрим прикладом роботи лінії психологічної підтримки у світі є БО “Australia Lifeline”. Минулого року МОЗ України організував в Україну візит представників цієї організації, під час якого вони поділились досвідом зі своїми українськими колегами та дали рекомендації щодо розвитку такої форми допомоги в Україні.

Про автора

admin_opnl administrator

Залишити відповідь

ГОЛОВНЕ МЕНЮ