«Вся правда про наркотики»: рання профілактика наркоманії – чи не найдієвіший метод боротьби із залежністю від психоактивних речовин.

АвторДавидович Юлія

«Вся правда про наркотики»: рання профілактика наркоманії – чи не найдієвіший метод боротьби із залежністю від психоактивних речовин.

«Вся правда про наркотики»: рання профілактика наркоманії – чи не найдієвіший метод боротьби із залежністю від психоактивних речовин.

   Те, що поширення наркоманії – одна із проблем сучасності, розуміють всі – і медики, і освітяни, і батьки дітей та підлітків, а особливо ті, хто у той чи інший  спосіб опинився у тенетах залежності від психоактивних речовин, до яких і належать  різного роду наркотики. На жаль, часто-густо хворих  на  наркоманію з 5-10-річним стажем дуже важко змусити відмовитися від  наркотичних речовин, адже  отрута вже стала  невід’ємною часткою їхнього життя. Хоча завдяки роботі лікарів-наркологів, представників  профільних громадських організацій, волонтерів  це в багатьох випадках  таки вдається  зробити. Але ж якими зусиллями!

   Відтак вирішення проблеми наркоманії полягає у низці комплексних методів, до яких належить як психотерапія, так і звичайна бесіда із фахівцем, тим паче, з таким, що  працює у тандемі  із лікарями-наркологами. Саме цим шляхом йде і керівництво КНП «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня», яке свого часу  створило при закладі Службу психологічно-соціальної реабілітації населення. Її фахівці спрямовують свою роботу на  пошуки  індивідуального підходу до кожної людини, що відчуває  залежність  від психоактивних речовин. Ці спеціалісти, володіючи сучасними методами впливу, за роки своєї діяльності повернули до нормального життя не одного хворого на наркоманію. Особливу увагу у закладі приділяють ранній профілактиці цій проблеми, тобто, поширюючи свої  методи і на  підростаюче покоління, впроваджуючи принцип «хворобу легше попередити, ніж лікувати». І це виправдано, адже  свідомість підлітка дуже чутлива до психотерапії, особливо коли вона базується на доступних для молодої людини «меседжах». Звісно, можна безліч  раз  повторювати  школяру, що вживання наркотиків – це зло, в нього потім виникне  залежність, що зіпсує його подальше життя. А можна обрати інший шлях – шлях доступної для хлопця чи дівчини мови, з наведенням  яскравих прикладів, демонстрацією відеофайлів та інших засобів донесення простої інформації.

   Такими методами роботи із підростаючим поколінням володіє відома в Україні та за її межами психолог, президент київської громадської організації «Нарконон» Марина Грибанова, яку керівники Обласної психоневрологічної лікарні 16 грудня запросили виступити з лекцією «Вся правда про наркотики» у Чернігівському молодіжному центрі. Як каже сама Марина  Грибанова, для  спілкування із  молоддю вона обирає принцип «філософського стендапу» – «Я не  лякаю хлопців і дівчат різними жахіттями, якими супроводжується    вживання наркотичних речовин, я не кажу – «Ви не праві, швиденько кидайте  цю згубну звичку!». Я просто подаю системну інформацію, на базі якої дитина сама  повинна  прийняти правильне  рішення», – зауважує психолог.

   На лекцію Марини Грибанової зібралося понад п’ятсот чернігівських школярів. Звісно, спочатку вони вважали, що це буде  чергова  заурядна лекція і прийшли  не скільки послухати, скільки поспілкуватися один з одним.  Але ж, завдяки професіоналізму  психолога, у ході виступу вся їхня увага булла прикута саме до того, про що розповідає гостя. Діти нетільки активно відгукувалися на пропопозицію лекторки робити свої висновки від почутого, а і долучилися до активного спільного обговорення проблеми наркоманії серед молоді. У театралізованій формі лекторка розповідала, що буде з організмом, коли до нього потрапляють отруйні речовини, як  тіло кидає резервні сили на нейтралізацію чужорідних для нього речовин, якіими можуть бути передумови початку вживання наркотиків, проводила аналогії із залежність від шкідливих харчових продуктів та закликала – не слідувати бажанням організму отримувати лише задоволення від будь-чого, адже це шлях, який саме і може призвести до спроби відчути ще більше задоволення, але цього разу вже від наркотиків. Під час лекції у залі панувала дружня атмосфера, бо Марина Грибанова застосувала ще один психологічний прийом – пошук спільного  зі слухачами шляху, який унеможливить навіть першу спробу вживання  будь-яких психоактивних речовин. Тому   по завершенню лекції відгуки хлопців і дівчат були виключно позитивними, відчувалося, що ці діти ніколи не будуть  з ними експериментувати.  Тому висновок, який зробив після лекції  14-річний  чернігівець  Віктор Т. – «Відветро кажучи, я бачив , як мої приятелі вживали наркотики. Це жахливо. Тому я не вагаючись обираю життя, вільне від них», можна вважати лейтмотивом спілкування Марини Грибанової з  чернігівськими школярами.

  Отже, завдяки тому, що керівництво Обласної психоневрологічної лікарні потурбувалося про залучення до висвітлення такої важливої теми  визначного спеціаліста, є  впевненість, що кількість молоді, яка житиме без наркотиків, збільшиться.

Про автора

Давидович Юлія editor

Залишити відповідь

ГОЛОВНЕ МЕНЮ